Geen categorie

Back to Basic

BLOG VAN AMY

En we zijn weer terug in Uganda. Woensdagavond geland en aangekomen in Kampala zonder problemen. Wat een feestje is dat! Al moet ik er wel bij vertellen dat het direct behoorlijk Back to Basic was. Meer dan tijdens andere reizen naar Uganda, dus wat dat betreft heb ik in deze paar dagen alweer genoeg nieuwe ervaringen op gedaan. Dit leven blijft avontuurlijk als je uit het Westen komt (:

20161111_120215

Ik verblijf hier in Kampala bij een gastgezin dat bestaat uit een Nederlandse vrouw en een Ugandese man met hun 3 kinderen. Tijdens mijn vorige reis vorig jaar oktober/november heb ik hier ook geslapen. Nu wonen zij best prima, zeker voor Ugandese begrippen, en heb ik het dus ook prima getroffen met een eigen kamer met een tweepersoonsbed en een eigen douche en toilet. Klinkt luxe he? Vind ik ook! En dat voor een all-inclusive prijs per week waarvoor je in Nederland nog niet eens een nacht in een hotel kunt verblijven, zonder ontbijt.

20161111_120419Wel is de douche/toilet ongeveer 1 vierkante meter groot, dus je kunt je voorstellen dat het in het begin nogal uitvinden was hoe ik bijvoorbeeld het beste kon gaan douchen, aangezien alles nat gaat worden als ik de douche aanzet, inclusief kleding en handdoek als ik die net op de verkeerde plek ophang. Inmiddels heb ik daar aardig handigheid in gekregen, al zeg ik het zelf.

Maar laat nu net toen ik arriveerde, het water ermee ophouden. Het bleek dat de wijk om ons heen al een week zonder water zat en nu waren wij ook aan de beurt. En dan bedoel ik echt dat er geen druppel meer uit geen enkele kraan komt. Gelukkig zijn we in Uganda en niet in Nederland.

Dat betekent namelijk ten eerste; ‘geen paniek, niks aan de hand, komt wel weer goed’. En ten tweede zijn (sommige van) de mensen er hier gewoon op voorbereid en hebben ze een extra watertank in de tuin staan. Gelukkig is dat bij mijn gastgezin ook zo en daar was ik erg blij mee want tja, dat Nederlandse, paniekerige gevoel…

Maar dan komt het erop aan; geen douche ter beschikking, behoorlijk plakkerig en vies vanwege het warme weer en de stoffige grond, en haar dat echt wel weer een keer gewassen moet worden. Met een jerrycan, een beker, twee teilen en een kruk heb ik op z’n kop m’n haar gewassen met behulp van de Ugandese vrouw die bij het gastgezin werkt. Daarna een handdoek om m’n haar geknoopt, naar de douche gelopen, jerrycan mee met het overige water en mezelf daarmee afgespoeld in de douche. Voor een Ugandees natuurlijk niks nieuws, maar voor mij wel degelijk een nieuwe ervaring.

Vandaag kwam ik gelukkig thuis met de verblijdende mededeling dat het water het weer deed. Top! Ik ben lekker onder de douche gaan staan, lekker m’n haar ingezeept, mezelf in allerlei bochten gewrongen om aan het koude water te wennen (iets wat ik altijd doe totdat m’n lichaam het een beetje kan handelen (: ), heel m’n lijf in de sop, en 3 keer raden wat er toen gebeurde… De douche stopte ermee! Welja, fijne timing. Gelukkig niet voor lang want 5 minuten later begon de douche weer te stromen! Aghja, dan zeggen we maar gewoon; This is Africa! (Dit is Afrika).

IMG-20170713-WA0017 (2)Ook heb ik m’n eerste Overnight er alweer op zitten! Afgelopen vrijdag- op zaterdagnacht was er een Overnight van Watoto in de kerk in het centrum van Kampala. Tijdens zo’n Overnight blijf je de hele nacht wakker en is er worship, aanbidding, gebed, een preek, gezelligheid, etc. Daar geniet ik altijd onwijs van! Ik was samen met lokale vrienden, en rond half 3 besloten we dat het goed was geweest. Het was echter midden in de nacht dus kon ik moeilijk m’n gastgezin wakker bellen om te vragen of ze de poort open wilden doen. Daarom ben ik de rest van de nacht bij die lokale vrienden gebleven (5 personen verspreidt over 3 bedden). Gelukkig ken ik hen al van mijn eerste reis naar Uganda in 2015 en had ik weleens meer bij hen geslapen, dus dat was oke. Het enige ‘ding’ vind ik hun toilet. Dat is namelijk een vierkant gat, zonder licht, gedeeld met de hele buurt (lees: achterstandswijk), met een deur die 9 van de 10 keer niet op slot kan. Gelukkig weten mijn lokale vrienden ook dat ik het nogal een ‘ding’ vind en hebben we hartelijk om de hele situatie gelachen! Helemaal toen ik op het toilet ook nog gezelschap kreeg van een 10cm grote kakkerlak. Het Back to Basic plaatje was compleet!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.